Bucataria de sezon – bors rece de sfecla rosie

Intr-o seara ma gandisem sa fac ceva cu sfecla aia din balcon. Luasem vreo 2 kilograme cu cateva zile inainte – pur si simplu. Aveam nevoie de smantana, kefir sau iaurt.

Intru intr-un magazin in drum spre casa si iau un Covalact.
“Exact din asta folosesc si eu” mi-a zis vanzatorul. Eram un pic surprins. Magazinul ala avea vestea de “neprietenos” prin cartier. Dar omul acela avea altceva de spus.
“Gatesti si tu” il intreb dupa ce am platit.
“Da. Salate, antreuri, omlete..” a continuat el.
“Antreurile sunt minuturi din alea pe care le aranjezi pe farfurioare?” il intreb.
“Da, da, din alea. Dar imi place sa fac omleta cel mai mult.”
“Misto. Alea poti sa le faci cum vrei ca ies bine” am glumit eu.
“Nuuu.. eu le fac cu ceapa calita, bacon” El voia sa mai continue, dar intrau alti clienti.
“Deci o faci mai traditional”
I-am zambit si am plecat.

In seara aia am facut ceva traditional si eu – ucrainean, mai exact. Vazusem prima data asa ceva in 1989. Eram cu familia intr-o excursie prin fostul URSS iar in Kiev am stat la o verisoara de-a unui unchi.
Aveam 10 ani pe atunci, dar inca tin minte ca arata foarte tare.

Ei ii spun bors (борщ).Poker face

Eu o sa ii spun la fel: bors rece de sfecla. Este foarte simplu de facut si are un gust si o moaca speciale.

Gatitul are loc in doua etape:
1. Fierberea sfeclei
2. Servitul borsului

Pentru fiecare etapa ai nevoie de urmatoarele
– 5 sfecle rosii curatate de coaja si taiate cubulete
– O legatura de patrunjel, kefir (sau smantana sau iaurt), 4-5 ciuperci, un ardei verde
–  Sare, piper.

1. Fierberea sfeclei
Curata de coaja cu un curatator fiecare sfecla. Clateste-le si apoi taie-le pe din doua.
Fiecare jumatate o tai in rondele, nu mai groase decat degetul mic. Tii stranse rondelele si le tai transversal.
O sa iasa cubulete ca in poza de mai jos. Vezi ca si mana se coloreaza tare misto.

Pune cubuletele la fiert cu un litru de apa rece. Pune capacul si lasa la foc incet. Dupa ce incepe sa fiarba ridici capacul si mai lasi 5 minute.
In timpul asta poti sa iti faci o salata sau te uiti la un episod din Two and a half men 🙂
Dupa ce au fiert, etapa 1 e gata. Pune la racit – pe balcon, de exemplu. Oala.

2. Servitul borsului se face cand fiertura e rece. Eu l-am gustat a doua zi dimineata.
Pentru asta am pus in farfurii cata “fiertura” am vrut, cu polonicul.
Am tocat cateva fire de patrunjel si le-am pus deasupra. Am pus doua linguri de kefir pline.
Am pus cateva felii de ardei si doua ciuperci taiate pe din doua si feliate. Sunt foarte bune crude.
Toate astea le-am amestecat pana a iesit “ca in poza”:

Este o gustare tare interesanta, usor de facut cand ai sfecla deja gata fiarta.
Daca ti se par cubuletele nefierte e OK. Daca se fierb prea tare devin pastoase si isi pierd gustul.
E bine sa aibe un pic de fragezime, plus ca nu isi pierd din calitatile nutrutive.

De fapt nu ti-am zis: sfecla e sursa importanta de vitamina B9. Vitamina B9 e folosita in sinteza ADN-ul.  Asa ca daca te intreaba cel/cea invitat(a) cum de ti-a trecut prin cap sa gatesti asa ceva, da vina pe ADN.

Adica asa esti tu 🙂 si preferi sa nu dezbati gusturile, ci doar sa le savurezi.