Chimenul si chimionul

iasi13_97936Intr-o seara de sambata am iesit la restaurantul Panoramic. Stiam ca e un local de tipul celor in care trebuie sa suni din timp pentru rezervare.

Dar, m-am gandit eu, pana la urma ce am de pierdut? Eram in fata hotelului Moldova, iar restaurantul era vreo 13 etaje mai sus

Ah, am uitat, are numele asta tocmai ca este la ultimul etaj al hotelului si privelistea este de milioane.

De acolo se vede Iasiul in toata frumusetea lui cu dealuri, coline, paduri, case si strazi luminate.

Asa ca am urcat si, surpriza, existau libere exact doua locuri, la nefumatori. Vorba aia: “Nu stii pana nu incerci” 🙂

Ne-am asezat tacticos la masa si, dupa ce am frunzarit un pic meniul m-am pierdut. Erau multe chestii faine, care cu ingrediente cat mai altfel sau altele foarte obisnuite. Mi-am zis ca daca tot sunt in cetatea Moldovei, sa incerc ceva romanesc.

Si am gasit, pe langa preferatele mele (iti zic mai incolo ce) si ceva care m-a facut curios:

Supa de mei cu chimen si salvie

Meiul este un fel de verisor al graului. Dar nu incercasem inca niciodata asa o grozavie. Era la capitolul “Specialitati din Transilvania” asa ca am zis sa comand.

Inainte de a da ma hotari am citit si traducerea in engleza. Mi-a atras atentia cuvantul “cumin” (chimion in engleza). Din cunostintele mele chimionul nu e folosit deloc in bucataria romaneasca. Poate si pentru ca nu e cultivat la noi

Atunci m-am gandit ca era vorba de o mica incurcatura, asa ca am zis sa o intreb pe Catalina – ospatarul.

Mi-a confirmat, ca, intr-adevar, e vorba de chimenCarum carvi in latina sau carway (in engleza).

Chimenul,ca si chimionul sunt rude cu morcovul dar sunt cultivati pentru seminte. Fructe, ca sa nu suparam biologii.chim

E vorba de acele seminte lunguiete si maro care le gasesti prin saratele. Au un gust poate prea puternic pentru unii. Eu tin minte ca in facultate, cand mai luam chestii de rontait pentru gasca, intrebam “de care”.

Si raspunsul, de cele mai multe ori era, oricare, dar sa nu fie cu seminte din alea… Adica de chimen.

Chimionul (cumin in engleza sau Cuminum cyminum), seamana cu chimenul atat la pronuntie, cat si la aspect.  Este un pic mai lung si ceva mai inchis la culoare.

Dar are un gust foarte foarte diferit si, intr-adevar, nu e folosit in mancarurile traditionale romanesti.

E foarte folosit de marocani. As zice ca expresia lor care la noi este “sarea si piperul” la ei ar fi “sarea si chimionul” . De asemenea este “gustat” de cei din Mexic sau Asia.

La noi pana acum am gasit chimion seminte, ci doar pudra.

chimiSingura asemanare ca gust – cu chimenul – este ca s-ar putea sa iti ia ceva timp sa te obisnuiesti cu aroma. Este .. mai bine incerci, ca imi scapa cuvintele sa il descriu.

Pentru mine erau lamurita nedumirirea dupa discutia cu ospatarita. Asa ca m-am bucurat linistit de supa aia cu ingrediente traznite: mei, chimen si cu felul doi pe care il incerc oriunde am ocazia: frigarui de berbecut.

Am lasat cautarea chimionului sub forma de seminte pentru alta data.

Pofta buna si pe curand,

Maxim

PS: Ieri eram intr-o farmacie si am vazut ca vand si produse tip “plafar”. Am vazut ca aveau chimen de vanzare si am intrebat daca au si chimion. Au zis ca da si mi-au adus doua “modele”. N-am stat prea mult pe ganduri si am luat unul din ele, plus punga de chimen expusa.

Le-am facut si doua poze:

carum Tu ce crezi ca am cumparat, de fapt?


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/poftavin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273