[Video] De ce nu recomand calamarii congelati. Sunt ei buni, dar nu tot timpul

Ziceam in articolul cu meniul de fitze ca o sa revin cu o vorba despre fructele de mare congelate.02 calamar
Parerea mea este ca sunt un lucru bun. Nu mereu gasesti – la orice ora si in orice anotimp – creveti, scoici sau calamari proaspeti.
Chiar in seara asta m-a sunat Ninel sa imi ceara sfatul. Nu gasea intr-un hipermarket creveti proaspeti. Se intampla. 

Ninel este un om extraordinar de experimentat in vanzari. Recent a pus la cale si un site, sa ajute comunitatea celor din domeniul vanzarilor sa fie mai buni.

Lui i-am spus despre patania mea cu fructele de mare congelate.
Hai sa iti si tie spun ce s-a intamplat.

Era acum un an. Fusesem de dimineata la semimaratonul Gerar si pentru seara aveam pregatita o petrecere surpriza pentru Marian.
Stii cum e: chemi toti prietenii, ii bagi in sufragerie, stingi lumina. Intre timp il dusesem cu vorba pe Marian ca avem ceva de discutat si ca facem niste fructe de mare. Fara argumentul asta nu stiu cum il convingeam sa vina pe gerul ala pana la mine.
Cand a ajuns nu stia ce il asteapta. Era sa faca infarct cand am aprins lumina. Urla toata lumea, pe 15 voci: “La Multi Aaaaaani, Suprizaaaa, Yeeeee”. Toate cuvintele se auzeau in acelasi timp, evident.
Seara a fost super. Atat doar ca a doua zi eu, Ioana, celalalt Marian, parca si Nina, ne-am ales cu un stomac varza.  Eu unul mi-am luat concediu medical.

De atunci m-am invatat: fructele de mare le cumpar proaspete din piata sau de la magazine mari iar congelate numai in cazuri extreme.
Asa ca povestea animalului din prima poza incepe astfel.

Ingrediente:06 dupa
2 calamari proaspeti
3-4 catei de usturoi
o legatura  de patrunjel
o cana de vin alb demisec

01 sos albArtileria de bucatarie consta din:
o tigaie anti-aderenta mai inalta
storcator de usturoi, cutit bine ascutit
bol, tocator si..

un pic de distractie

Distractia are si ea trei parti:

1. Pregatirea calamaruluì

2. Prajirea calamarului

3. Pofta buna

Acum iti voi detalia cu poze doar o parte din prima etapa. Toate cele trei le vei regasi intr-un filmulet, la finalul articolului. Daca esti nerabdator, fugi acum. Dar filmultetul o sa fie acolo si peste doua minute, cat iti ia sa parcurgi pozele si indicatiile. Deci:

1. Calamarul si sosul sunt extrem de usor de pregatit. Nu este atat de complicat ca un peste. N-ai solzi de curatat, branhii de extirpat, maruntaie de scos cu grija. Trebuie sa faci doar urmatoarele lucruri:

Scoti matele. Pentru asta tragi usor de capul animalului, in timp ce il tii de corp sau coada. O sa iasa toate maruntaiele din prima, in continuarea capului.

03 trage de mateExtragi “plasticul“. Da, are un fel de oscior, ca o coloana vertebrala. Il simti cu degetul. Tragi incet de el si il scoti. Daca se rupe, e OK. Dupa ce il tai rondele iei fiecare in parte si scoti fragmentele de “plastic” din ele.

04 scoate plasticulDesparte bucata cu tentacule de restul de cap (si mate).  Pastreaza doar tentaculele si  corpul. Taie corpul calamarului rondele late cat degetul mare.

Partea cu tentacule poti sa o lasi si intreaga, nu inainte de a o scarmana un pic de ventuze. Fa asta asa: trage dinspre cap spre varfuri, de mai multe ori, cu lama cutitului

04 taie-i moatzeleClateste energic toate bucatile sub jet de apa rece. Le scurgi si le pui la prajit.

Inainte de asta, apropo. Mai toate retetele cu specific mediteranean incep asa: “Curata 3-4 catei de usturoi. Striveste-i cu latul cutitului. Pune-i 30 de secunde la foc incins. Scoate-i. Pastreaza-i pentru poza de final.”

Sosul alb cred ca il stii din reteta de scoici picante. Daca n-o ai inca, intra pe formularul din dreapta sus. Scrie-mi cum te cheama, da-mi adresa ta de mail si o vei primi.

Si acum filmuletul pe care ti l-am promis:

Revin la pasul 2. Pentru prajit calamar (si fructe de mare, in general) folosesc ulei de masline. Toarna 2-3 linguri intr-o tigaie anti-aderenta si pune pe foc mare. Striveste cu lama cutitului 3-4 catei de usturoi. In tigaia incinsa, pune cateii de usturoi la prajit. Nu mult: 30 de secunde si apoi scoate-i.

Dupa ce i-ai scos, pune toate bucatile de calamar in tigaie si acoper-o. Intoarce “compozitia” cu o spatula din cand in cand. Dupa doua minute de stat pe foc mare, toarna sosul alb. Lasa inca 20-30 de secunde tigaia pe foc, dupa care pune capac si stinge.

3.Pofta buna:

06 final

Iar acum te rog pe tine sa imi scrii intr-un comentariu, mai jos, parerea ta despre articol.

Numai bine,

Maxim