Iarna, salata este cu morcov, mar, gutuie si dressing cu tahini

bannerEram intr-o vara la bunica mea. Stii, probabil, cum e cu vacantele alea care ai vrea sa nu se mai termine. Matusa mea Ana era si ea pe acolo, in concediu. In perioada aia lucra la Cisnadie, la celebrele fabrici de covoare din apropierea Sibiului. Era undeva imediat dupa revolutie, nu stiu daca eram mai mare de clasa a 7-a.
Mereu cand venea matusa Ana pe la tara povestea despre sasi si nemti si obiceiurile lor. Pentru mine era ca si cum ea ar fi locuit in alta tara – atat de multe lucruri diferite auzeam de la ea.
Intr-o zi o vad ca rade niste telina, morcovi si un mar, pe razatoarea mare.
Muream de curiozitate:
“Ce e aia” o intreb
“Salata, dragutule” – pana si modul ei de a vorbi era extraterestru. Vorba asta “dragutule”  n-am auzit-o la altcineva din familie pana atunci
“Cum sa fie salata daca pui mar” am continuat

“Pai uite asa. Stai si vezi” a venit raspunsul, fara prea multe detalii.
Am asteptat sa vad ce urmeaza. A urmat un amestec de sare, piper si ou batut cu sare de lamaie in care a adaugat ulei. Si le-a turnat peste tocatura din farfuria adanca.
Eram in curte, sub bolta scunda de vita de vie. Tocmai venisem de la balaceala si la cata foame imi era, am indraznit sa gust. Am luat o lingura cand era gata.

M-am blocat

Ce e asta? De ce ii spune salata? E desert. Si am plecat sa vad daca mai erau cartofi prajiti cu ceapa si sa ma apuc de salata pe care o stiam, cu castraveti si rosii.

Si imi mai aduc aminte de o experienta asemanatoare. Eram mai multi la un picnic. Stii cum e: se strang doua-trei masini de oameni,pleaca la padure si fiecare aduce cate ceva. Joci volei, carti si fugaresti fluturi pana obosesti, dupa care intinzi patura, faci masa si pofta buna.
Amintirea mea despre acel picnic are treaba cu … salata. Eu m-am ocupat de spalat si curatat frnzele de spanac, altcineva taia castravetii si tot asa iar dup-aia le varsam in ditai ligheanul.
Imediat dupa m-am terzit ca cineva toarna un soi de crema peste legumele alea.

M-am blocat din nou.

Cum adica? Salata trebuie sa aibe legume, sare, otet, ulei. Cum sa pui maioneza, mustar, suc de lamaie si “dressing”.

Dar de data asta parca n-a fost atat de groaznic. Aveam alta varsta. Experientele noi prind bine, mi-am zis. Dar tot nu m-am obisnuit.
Acasa am incercat si eu ceva asemanator. Am inlocuit otetul cu sucul de lamaie. Cum nu prea mi-e draga maioneza am folosit mustar si ulei.
Am bagat de-a valma radacinoase (telina, patrunjel, morcovi, pastarnac) si mar. A iesit chisalita.
Toate chestiile pluteau iar gustul era departe de ce credeam ca o sa fie.
Dar am aflat doua lucruri:
– nu tolerez atat de bine gustul radacinii de telina cruda
– merele trebuie stoarse dupa ce au fost rase – ca sa nu pluteasca acolo nimic

Cu timpul am adaptat ambele tipuri de experiente si, incet-incet mi-am dat seama ca exista anumite combinatii care “merg” si altele care nu.
Pana la urma fiecare cu felul sau de a fi: unii prefera mai brut si traditional, altii mai migalos si mai ..”dragutz” Chiar ieri m-a intrebat Cristina de pe Ladylife.ro cand am de gand scriu cititoarelor sale o reteta mai light. Una care sa nu fie chiar “macelareasca” 🙂

bannerAsa ca m-am motivat sa scriu despre o salata “de sezon”. Pentru asta voi folosi cam ce poti gasi acum in stare proaspata la orice “aprozar”:

– un mar si o gutuie
– o “felie” de varza
– un ardei rosu
– o ciuperca, un bat de telina (celery)
– un morcov mare, unul mic
– o mana de caju sau nuci
– o mana de masline (kalamata)

Reteta este pentru doua persoane si se face in felul urmator:

1. Taie gutuia, ardeiul rosu, ciuperca si marul felii subtiri tip solzi

marsolzi

gutuiesolzi

2. Rade un morcov pe razatoarea mare, unul mic pe razatoarea mica
3. Taie o mana de frunze de varza. Nu multe, dar sa fie acolo.
4. Toaca un bat de telina frunza (celery stick) pe razatoarea mica
5. Varsa o mana de caju si una de masline kalamata
Toarna-le intr-un bol, deocamdata. Partea care face o salata de milioane abia acum urmeaza. Vorba ceea, fa tu cel mai scump cadou si ambaleaza-l intr-un ziar… In salata conteaza ce pui, dar conteaza si mai mult cu ce o imbraci. Asa ca..
6. Fa dressingul: 4-5 catei de usturoi pisati ii freci cu sare pana devin pasta. Adaugi 2 linguri de pasta de susan (tahini) si amesteci.
dressing
Tahini asta le da un gust deosebit si e foarte satios. Il recomand pe cel brut, neprocesat. Pe al meu l-am luat dintr-un magazin turcesc din Drumul Taberei – e cam 10-12 lei sticla de 300ml.
Adauga morcovul ras marunt si o lingurita de mustar tip dijon. Amesteca bine.
La final adaugi zeama de lamaie – e necesara ca sa taie din iuteala usturoiului si sa stinga gustul usor astringent al pastei de susan. Daca preferi sa fie mai acra, adauga sucul de la inca jumatate de lamaie.
7. Varsa dressingul in bol: la fiecare lingura de dressing turnat, amesteci legumele. Faci asa pana se termina “pasta”.

Si ultimul pas:

8 (numarul meu preferat):
retetafinala

Iti multumesc ca ai avut rabdare sa urmaresti intregul articol. Poate ca si tu ai avut tot felul de patanii cu salatele. Zi-mi despre ele intr-un comentariu, mai jos.
Sau spune-ti doar parerea despre articol.
Apreciez tot ce imi spui si iti voi raspunde, pe cat de curand posibil

Te-am pupat,
Maxim


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/poftavin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273