Inca nu stii de ce ai manca o capatana intreaga de usturoi

Fusesem asta toamna la un workshop al unei mari companii producatoare de suplimente alimentare. Subiectul serii era imunizarea organismului, in pragul sezonului rece.
Pe langa produsele despre care stiam cate ceva (vitamina C, vitamina E, zinc) gazda serii a prezentat si un supliment pe baza de extras de usturoi. Beneficiile usutroiului le cunsteam insa nu mi-am dat seama de ce ar face cineva un astfel de medicament. Am aflat imediat, cand prezentatoarea a pus o intrebare publicului:
“Este cineva in sala care poate manca o capatana sau doua de usturoi?”
Eu si cu inca o doamna am ridicat mana. Erau vreo 50-60 de participanti.
“Ma refer la o capatana de usturoi, din aceea mare. Una, doua capatani” a continuat doamna din fata
“Da, eu pot sa mananc intr-o seara o capatana de usturoi” am raspuns eu
“Vedeti, exista putini oameni care pot face asa ceva. Produsul nostru…” a continuat femeia, fara sa intrerupa discursul de marketing.
La sfarsitul prezentarii m-au abordat Ana si cu prietenul ei sa afle cum reusesc o astfel de performanta. Vei vedea un pic mai incolo. Mai intai am nevoie de atentia ta pentru a-ti spune cate ceva despre acest aliment fascinant.

Multi il considera nepotrivit unei alimentatii moderne. Cred ca te-ai prins si tu ca nu miroase intocmai a levantica dupa ce mananci o saorma. Tocmai mirosul lui puternic este semnul ca in el se afla ceva interesant.
Uleiul volatil al usturoiului, cel care il face atat de respingator, are o formula numita alil-metil-sulfit. Aceea goneste pana si viermii intestinali.

Cele mai importante beneficii aduse de consumul de usturoi sunt:
– scaderea colesterolului “rau”
– combaterea starilor virale
– imbunatatirea conditiei in afectiunile respiratorii
– intarirea imunitatii organismului
– vindecarea infectiilor
In Roma antica sau in Egipt, acum mii de ani, era folosit ca remediu impotriva febrei, a racelilor si afectiunilor respiratorii. Astazi este recunoscut drept un antibiotic natural.
In farmacii poate il vei gasi sub forma de comprimate, pentru a evita mirosul specific.

Urmeaza si partea alimentara. Vei afla cateva lucruri de retinut, si anume:
– cum alegi cel mai bun usturoi si sa eviti tentatia produselor frumos ambalate
cum se prepara cel mai bine si de ce e trebuie sa il pui la sfarsit
– de ce respiratia urata nu dispare nici daca mesteci un pachet intreg de guma de mestecat.

Cel mai bun usturoi este acel usturoi cu care fiecare este obisnuit. Mergi la piata si alege-l pe cel romanesc. Este cel mai bun pentru tine. Eu evit sa iau usturoi de import. Diferenta cea mai vizibila este dimensiunea. Cel strain este mult mai mare decat al nostru.

Mai mult, usturoiul de import il gasesti tot anul prin supermarketuri. Eu stiu de la biologie ca orice samanta trebuie sa germineze.

Ca sa incetinesti asa ceva trebuie sa asiguri conditii speciale de umiditate si sa pastrezi semintele la intuneric.
Usturoiul care il gasesti tot anul prin supermarketuri sta la lumina neoanelor si este “ca nou” la orice ora. Asta m-ar duce cu gandul la alte doua variante de pastrare
– este conceput biologic sa nu incolteasca (modificat genetic?)
– este tratat chimic ca sa impiedice incoltirea
Am fost nevoit sa folosesc si eu usturoi de import. Faceam ceva specialitati italienesti la  niste prieteni si eram ultimul care ajungea la petrecere. Asa ca le-am spus prin telefon ce sa ia.
Ei bine, usturoiul acela, ca doar din ala au gasit, s-a facut mov cand am scos preparatele din cuptor. Eu unul stiu ca usturoiul de la bunica nu se face mov.

Cel mai bine usturoiul se serveste crud. In mujdei sau ca atare. Daca nu suporti mirosul si iuteala e ok. Se poate gati. Aroma lui e data de uleiul volatil, ti-am zis. Daca il pui la gatit (prajit, cuptor, tocana) uleiul se evapora foarte repede si dispare aroma. De aceea e bine sa il pui la sfarsit, sa nu stea mai mult de 30 de secunde – 1 minut pe foc. In felul asta el pierde un pic din iuteala, dar ramane si un pic de aroma.
Despre cum sa faci un mujdei de extrem de pufos, fara sa fie iute sau sa te usture stomacul, in doar 5 minute, iti spun alta data.

Mirosul de usturoi mancat crud nu dispare decat a doua zi. Stiu ca sfaturile spun ca o gura de patrunjel crud te scapa de miros. Poate ca mirosul din gura o sa fie mai putin puternic, dar nu o sa dispara. Si iti zic de ce, orice ai face, nu poti scapa de el.
Chiar asa, daca ai de gand sa iesi in oras, sa vizitezi pe cineva sau orice altceva care presupune interactiune, stii ca nu trebuie sa mananci usturoi.
Ai zice ca daca scapi de respiratia urata de dimineata cu pasta de dinti la fel se poate face si acum. Nu se poate.
Explicatia e banala: uleiurile alea cu nume simpatic sunt raspandite de sange prin tot corpul. Asa ca respiratia ta “neprietenoasa” nu vine de la mirosul din gura. Spala-te cu cea mai scumpa pasta de dinti si tot iti va pute respiratia.
Pentru ca expiri aerul din plamani. Iar sangele care ajunge in plamani contine acele substante.
Pe scurt: foloseste usturoi romanesc, pune-l in mancare pe final si scoate-l din meniu daca ai de gand sa te vezi cu lumea. Eu il folosesc seara – in doze moderate face bine.

Dar stiu ca ti-am zis cum poti sa consumi o intreaga capatana. Imediat.
Curata o capatana de usturoi romanesc. Nu este atat de mare si vei obtine vreo 10 catei.
Tai varfurile si ii imparti in 2-3 bucatele.
Pui doua felii de paine la prajit in toaster. Intre timp mergi sa cauti borcanul cu miere.
Daca ai si niste menta uscata pentru ceai, adu 2-3 frunzulite.
Intinzi mierea pe painea prajita, sfarami frunzele si presari praful de menta deasupra. Pui bucatelele de usturoi pe aceasta tartina.
Dintr-o capatana eu am scos doua felii din aceasta delicatesa. Din cand in cand, seara, inainte de culcare, iti da o senzatie deosebita.
 E ca un fel de alergare printre tufe de trandafiri intr-un jacuzzi cu spuma avand iz de menta, in mijlocul ierniim in timp ce mananci o ciocolata neagra.

Din toata inima,
Noapte buna

Maxim

PS: scrie-mi, intr-un comentariu, mai jos, ce te-ar face pe tine sa nu incerci asa ceva. Mersi