Lemongrass – iarba cu nume de lamaie si gustul ei

Astazi cadish1utam o chitanta prin portofel. Si cum nu era acolo, mi-am extins cautarile in geanta mea de umar.

Printre hartiile pe care le luam la puricat am gasit o mini-brosura a unui restaurant asiatic din centru. O aveam dintr-o seara in care luasem cina acolo.

Am servit chiftelute si o salata de pui. Si fiindca mi-a placut atat de mult ce am simtit, pe langa faptul ca am mai luat o runda de chiftelute, am zis sa intreb care este ingredientul care le face atat de speciale.

As spune ca este un al 6-lea tip de gust, pe langa cele 5 demonstrate stiintific.

Meniul avea foarte putine detalii:
“… cu lemongrass” si “…. cu coriandru“. Dar simteam ca mai era ceva.

As putea spune ca aroma acelui ingredient era atat de “altfel” incat parca eram pe alta planeta. M-am indreptat spre tejghea si … surpriza, amandoi specialistii erau asiatici.

Am facut tot posibilul sa aflu cate ceva, dar erau la fel de buni la engleza cum sunt eu la limbile alea lor tzang-bon-chao si mien-djang-tzo. Pana la urma a aparut si cineva care vorbea limba romana.

Am pus aceeasi intrebare iar raspunsul a fost.
“Nu ne zic nici noua. Ei stiu ce pun”
“Dar de unde le iau?”
“Probabil le aduc de acasa, cred eu”
Asa ca m-am multumit sa tin minte ca acele chiftelute de porc si salata de pui aveau lemongrass si coriandru.Lemon-grass-sliced

Coriandru boabe am tot pus in retetele mele, dar nu de acolo venea gustul special.

Lemongrass n-am si, din cate stiu nu e de gasit in comert. Si m-am intrebat, atunci, cum de aveau la restaurant.

Am studiat specificul bucatariei asiatice si am aflat ca in retetele de acolo cele doua plante se pun proaspete. Cu gustul de coriandru proaspat eram obisnuit, deci nici de la el nu era.

Asa ca am ajuns la concluzia ca aroma deosebita e data de: lemongrass. Desi numele te duce cu gandul la lamaie, n-are legatura cu lamaita romaneasca.

Si cum la noi in tara lemongrass nu creste in mod natural, am concluzionat ca trebuie sa le fi importat din Asia. Deci cam asta le era secretul – ei stiu de unde sa il aduca proaspat.

Toata patania asta cu “articolul secret” mi-a amintit ca pana la urma fiecare bucatar trebuie sa foloseasca cele mai “de la sursa” ingrediente pentru retetele sale.

Eu unul folosesc doar sucul de rosii facut din rosii romanesti, care isi pastreaza gustul. Cand am nevoie de sos de soia brut merg la cei care aprovizioneaza restaurantele chinezesti. Asa ca trebuie sa existe si un raspuns la verdeturile proaspete care apar prin retele chinezesti, vietnameze, indiene ori tailandeze.

Te asigur ca pana la Tabara Calatorii Culinare o sa gasesc sursa. Este important, pentru ca printe cele 10 tari din care alegem specificul in care urmeaza sa gatim, este prezent si Vietnam sau China.

E drept ca alegerea tarilor o fac participantii, insa ar fi bine sa fiu pregatit, nu?

Si ca tot veni vorba de tabra, te anunt ca au mai ramas 10 locuri disponibile.
Inscrie-te si tu folosind acest link:
 www.poftavinegatind.ro/inscriere-tabara-calatorii-culinare

Maxim


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/poftavin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273