Matinal cu ficat turcesc

01Aseara eram in intarziere la o intalnire, prin Colentina. Si ca sa fie totul OK am anuntat acest lucru. Din vorba in vorba, mi-am dat seama ca mai bine o programam alta data si asa a ramas.

Iar daca tot eram prin oras, am tras pe dreapta langa o alimentara “turceasca”. E unul din acele magazine cu specific oriental care le gasesti, pe ici pe colo, prin Bucuresti.

Mie unul imi face placere sa intru, cand am ocazia, sa mai iau cate ceva nou – poate numai prin faptul ca ai ce alege. Ultima data luasem un Chutney de coriandru si o tocatura gata-facuta pentru kafta (echivalentul chiftelelor noastre – de unde si asemanarea de nume).
Acum mi-a facut cu ochiul o bucata mare si rosie de ficat de vita. Ficatul de vita este foarte popular la turci.
Pe cat este de popular, pe atat de simplu de facut: se prajeste. Insa nu e doar atat..

Asa ca am luat 1 kilogram – suficient pentru 4 portii. M-a costat putin peste 15 lei.
Ficatul – in special de vita – este printre primele surse naturale de fier. Fierul e bun cand esti anemic sau esti in convalescenta ori obosit dupa mult efort.

02

De gatit mai gatisem ficat de vita: pe gratar, un pic in sange, la tigaie de fonta cu sos de vin si usturoi.. insa in Turcia acesta este prajit.

Si pentru ca am zis ca nu e doar atat, prepararea este un pic diferita. Asta pentru ca, spre deosebire de prajirea clasica (“tai si pui in tigaie”), cei din Edirne au mai introdus o etapa: congelarea.

Mai adaug si eu una si, avem trei etape:
1. Congelarea bucatii de ficat
2. Felierea si gatirea
3. Sosul

Iar acum la treaba.

Dintr-un kilogram, lasat la congelat peste noapte, am estimat ca imi ies 4 portii. Care portii, cu un sos pe masura, sunt numai bune de pus “la pachet”. In functie de cat de pofticios esti poti lua toate portiile, sau poti pune si iubitei o caserola, soptind ca e o surpriza orientala.

In felul asta nu numai tu, dar si ea poate atrage intrebari curioase la masa: dar ce e acolo? Stii si tu ca la masa poti discuta ceva mai liber decat in restul zilei. Fie ca sunt doar03 colegi de munca sau – mai ales – cu prietenii.

Pentru ca sunt trei etape, prima are loc foarte rapid, dar dureaza mult 🙂 iar urmatoarele doua se fac cam in acelasi timp.
1. Ia ficatul asa cum ti l-a ambalat macelarul si pune-l in congelator, peste noapte.
Asta face ca metoda sa fie speciala. Mai exact: ficatul congelat se poate felia foarte subtire extrem de usor si repede
2 + 3. Pregatirea sosului + Prajirea:
Pe rand, operatiunile sunt:
– ia un pumn de stafide si pune-le intr-o cana cu apa calda
– taie “pe lung” ficatul – daca bucata este patratoasa
– fiecare bucata lunga o tai in felii subtiri (2-3mm).

Intr-o tigaie incapatoare varsa doua-trei linguri de grasime. Eu folosesc grasime de cocos – nu face fum si lasa gustul intact.
Pune tigaia pe foc mediu sa se topeasca grasimea si, dupa un minut, aseaza bucatile de ficat.
Le lasi la prajit cate 2-3 minute pe fiecare parte. Fiindca sunt congelate, o sa se coloreze, treptat in mai multe nuante, pana ajung la cea pe care o stii. Acopera tigaia, sa nu ai vreo surpriza de la stropi.

04

In timpul cat am prajit bucatile, cu stafidele, niste iaurt si cateva condimente am facut un sos.

Pentru sos ai nevoie de:05
– cate un varf de cutit de chimion, sare si piper
– o cana de iaurt
– o mana de stafide hidratate – cele care au stat in apa calda.

Amesteca-le pe toate intr-un bol si pune-l deoparte. Cam acum ar trebui sa se termine si ficatul de prajit. Ia tigaia de pe foc si pune ficatul pe o farfurie.

Eu l-am aranjat direct in caserola. Pentru ca a fost prajit la foc mediu n-am avut probleme cu topitul caserolei sau altceva.
Dupa care versi bolul cu sos, pui capacul si cam esti gata.

06Pofta buna
sau spor la prins metroul!

Maxim

PS: spune-mi, intr-un comentariu mai jos, ce alte retete “de dimineata” ti-ar placea sa citesti. Apreciez orice parere – ma face sa devin mai bun in ceea ce fac.

Pentru ca, nu-i asa, pofta vine gatind.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/poftavin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273