Te provoc sa iti faci singur un meniu “de fitze”: creveti cu somon si vin roze

Luni eram prin Iasi. Am cunoscut niste oameni faini. Genul acela de oameni cu care ai senzatia ca te stii de mai m ult timp. Despre relatii cu oameni si alte lucruri poti afla de la Paul. Intra pe www.nlpstildeviata.ro si vezi cum se pot face multe in acest doar schimand cate ceva in felul tau de a vedea lucrurile.
Era Sf. Ion si m-am gasit intr-o discutie cu Ioana. Aflase ca gatesc si voia sa stie ce am facut de revelion.
In caz ca nu ti-am zis, am facut revelionul in sufragerie. Tocmai ce lansasem site-ul si am simtit ca e cel mai potrivit lucru. Probabil te intrebi ce meniu a fost. Iti spun imediat.
Inainte de asta vreau sa te asigur ca tot ce scriu aici este bazat pe fapte reale. Asa ca daca iti spun ca “meniul” de revelion a fost undeva pe la 25 de lei asa este.
Sa revenim la discutie.
“Pai si ce ati gatit?” m-a intrebat
Primul fel a fost somon cu creveti si garnitura de morcovi” am inceput eu
“Aha.. fitze”
“Sa stii ca nu este asa” Si i-am spus cat de usor este de facut si ca nu costa mult. Atunci mi-am dat seama ca multi cred ca pentru o felie de somon la cuptor si cativa creveti trebuie sa dai zeci si zeci de lei.
M-am hotarat sa iti scriu si tie cum poti sa faci un meniu “de fitze” cu bani putini.
Pentru inceput tine cont de urmatoarele:
– afla cati invitati vei avea
– cumpara somon file (fara os)
– crevetii sa fie proaspeti
Sa zicem ca veti fi 4 la masa. Ai nevoie de:
– 500g somon file
– 500g creveti
– 6 morcovi
– un pahar vin alb demisec de calitate
– o tigaie tip grill
– hartie de copt
– sare, piper,
– 3-4 catei de usturoi
– 3-4 fire de patrunjel
– jumatate de lamaie
– o lingura de ulei de masline.
Daca sunteti doar doi, poti pastra proportiile. Ce ramane iei a doua zi la serviciu. Fetele, cel putin, sunt fiinte curioase din fire. Cand vor vedea atata roz sau portocaliu in farfurie sigur nu vei trece… neintrebat prin bucatarie.
Apropo de roz. Iata cateva sfaturi pentru cumparaturi:
1. Somon file gasesti in piete, la pescarii sau in supermarketuri. N-ai cum sa il ratezi. Are o culoare extrem de interesanta.

2. Atentie mare la creveti. Crevetii proaspeti NU SUNT ROZ. Roz sau portocalii sunt crevetii “pre-fierti” si congelati. Am cateva povesti si cu fructe de mare congelate. Ti le zic cu alta ocazie
Momentan trebuie sa fii atent la culoarea lor. Trebuie sa fie un fel de verde semi-transparent. Daca sunt albi pe interior sau opaci, nu sunt atat de proaspeti.
3. Morcovii ar fi indicat sa fie cat mai drepti. Te descurci mult mai bine la curatat in felul asta.


Referitor la bani.
Daca folosesti gramajele de mai sus, mai mult de 40 de lei n-ar trebui sa te coste.
Da, e vorba de 40 de lei pentru felul principal. Pentru o masa in 4 cu somon si creveti.
Vinul e bine sa il aduca oaspetii.

In varianta cu “masa in doi”.. ei bine, aici cred ca tine de naturaletea ta, ca gazda. Sigur va veni o intrebare de tipul “Ok, zi-mi ce aduc eu”.
Iar raspunsul trebuie sa fie unul care sa va puna pe amandoi in valoare.
“Hmm, e vorba de o reteta mai deosebita. Vreau sa aduci un vin roze bun”
Iti zic mai incolo de ce roze. In niciun caz nu veni cu replica “Adu si tu un vin”.
Si acum la bucatarie cu tine. Urmeaza o incercare noua: sa gatesti doua lucruri simultan.
Primul va fi somonul.
Somonul este un peste foarte cautat pentru carnea si grasimea sa de calitate. Tocmai de aia gatitul la cuptor va fi foarte simplu si direct. Fa asa:
portioneaza pestele in felii subtiri. Feliile le faci pe un tocator, cu un cutit bine ascutit. Taie intreg file-ul, cu tot cu piele si solzi, in bucati cam de doua degete grosime
intinde pe tava de cuptor o foaie de copt. Gasesti foi de copt la orice magazin mai mare decat cel de cartier. Nu conteaza ca pe ambalaj sunt desenate fursecuri. E foarte buna asa cum e. Nu se arde, nu se lipeste, nu emana toxine. E perfecta pentru fripturi, peste. Gata cu spalatul tavii: scoti hartia, o arunci, clatesti tava.
aliniaza feliile de peste in tava. Pune-le ordonat, sa dea bine la poza. Daca vreun musafir e curios de ce se petrece in bucatarie, un pic de estetica nu strica.

Daca sunteti doi, implicati-va in gatit. Da-i celuilalt o sarcina “sensibila” – aranjatul feliilor in tava, de exemplu
– presara putina sare si piper pe felii. Atat. E peste si mai mult de atat nu recomand.
– baga tava la cuptor, pe foc mediu. Las-o in cuptor vreo 30 de minute.
Intre timp pune pe altcineva sa curete morcovii. Daca sunt drepti in nici doua minute sunt gata toti.

Taie-i rondele ceva mai groase – cam cat degetul mic.
Pune o tigaie pe foc mic. Ia o lingura de unt si pune-o in ea. Ridici un pic tigaia si plimbi bucata de unt pana se topeste. Imediat ce s-a topit toarna morcovii.
Acopera tigaia cu un capac si lasa pe foc 5 minute. Amesteca de vreo 2-3 ori in timpul asta.
Inainte de ultima amestecare eu presar un varf cutit de praf de ghimbir. E suficient de putin incat sa nu schimbe aroma. Stinge focul si muta tigaia pe alt ochi.

Urmeaza crevetii.
Acum ca te-am facut mai atent, tine cont de urmatoarele etape scurte:
– prepararea sosului alb
– gatirea crevetilor la tigaie
– pregatirea pentru servire

Si acum pe rand:

Sosul alb. Roaga pe cineva sa te ajute la curatat de usturoi. Striveste-l intr-un bol si toarna un pahar de vin alb. Stoarce jumatate de lamaie in el. Gata cu sosul alb, e la fel de simplu ca orice sos pentru mancaruri mediteraneene.
Gatirea la tigaie. Unge foarte fin tigaia cu ulei de masline. Eu fac asta cu degetele. Mi se pare foarte direct si fara pretentii.
Incinge tigaia pe focul mare. Rand pe rand pune crevetii. Dupa un minut intoarce-i pe cealalta parte. Vei observa ca acum abia devin ROZ.


Toarna peste ei sosul alb si lasa inca un minut sa scada. Atentie pe cine ai prin preajma. Mirosul este demential.
Pregatirea pentru servire. Ia tigaia de pe foc si toarna-i intr-un bol. Presara patrunjel si acopera cu un capac.
Acum sunt gata crevetii. Dupa 15 minute, opreste si cuptorul cu somonul. Intre timp discutiile despre retete, pasiuni, intamplari hazlii si amintiri de la alte iesiri curg in mod natural. Va mai tachinati, va mai recunoasteti calitatile, treaba nu sta locului.
Presara pe fuga 2-3 creveti, pune o felie de somon, doua linguri de morcovi si toarna un pic de sos din bol in farfurie. Prezinta-te catre invitati cu o introducere somptuasa. Mie imi vine in cap melodia “Pink” de la Aerosmith

Pana la urma, daca te-ai simtit bine gatind, n-ar trebui sa arate mai diferit de atat:
Inca ceva: am zis ca revin asupra vinului. Se stie ca vinul trebuie sa fie in acord cu mancarea. Printre criteriile de potrivire exista si cel al culorii. Asa ca vinul roze merge cu mancaruri rosu-pal, roz sau portocalii. Plus ca da o nota speciala serii.
Scrie-mi cat de mult simti ca ai putea face si tu asta. Accepti provocarea?


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/poftavin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273