Mic dejun macelaresc sau de ce grasimile sunt bune

bannerIn Aviatiei e o macelarie in care intru din cand in cand. Prefer macelariile dintr-un motiv extrem de simplu: ei transeaza, ei vand. Deci marfa e proaspata in mod garantat.
Data trecuta aveau creier. Gatisem mai demult si stiam ca cel mai bine merge pane. Pane inseamna, in mod traditional, faina, ulei.. Iar eu cam evit faina in ulei si am intrebat-o pe vanzatoare cum se face.
Raspunsul a fost cam asa: trebuie clatit si spalat cu grija, scoasa pielita si vinisoarele, dat prin faina si prajit.
Mi se parea complicat. Ca din intamplare, s-a apropiat colega ei. Parea sa aibe altfel de experienta. Sau cel putin avea alt stil de gatit:
“Pai eu fac asa: il oparesc in apa fiarta cu sare, il scurg si il trantesc in tigaie la prajit”. Dupa care a intors capul si a strigat in spate:
“Vezi ma! Eu ti-am zis sa punem un afis aici, in stanga, pe peretele asta. Ca ne tot intreaba lumea cum se fac sarmalele, cum se fac caltabosii”
Din spate iese un domn – macelarul sau poate chiar patronul:“Da, o sa punem. Da’ cum le cerem bani pentru asta?”
Moment in care intervin eu. Eram un pic uimit de discutia starnita, dar le-am zis:
“Puteti pune un pliant cu 2-3 retete, pentru inceput. Dupa care puneti un pret de 2 lei pe acel plian, de exemplu sau il dati bonus doar la cumparaturi mai mari.
“Asa i-am zis si eu lui, dar nu’, el vrea bani din prima si multi” mi-a raspuns, parca numai mie, doamna “experimentata”.
Inre timp am luat creierul si nu le-am zis cum il fac. Dar le-am dat cateva indicii despre cum am facut pieptul de porc cu os luat tot de la ei. Dupa ce am povestit pe scurt reteta,
ultima replica a venit de la “domnul din spate”:
“Cu o sticla de vin si o femeie pe langa coastele alea, ce frumos…”

Si pentru ca vorba dulce mult aduce, am facut o imbinare a celor doua “retete” pentru un uneltemic dejun macelaresc.
Iata de ce ai nevoie:
400gr creier de porc
sare, piper, paprika
o mana de susan boabe
grasime de nuca de cocos (sau ulei de palmier)

Probabil te intrebi: dar nu e prea gras?

Ei bine, grasimile sunt bune.

Eu, spre exemplu, m-am folosit de dieta ketogenica, pentru a salbi. In aceasta dieta se pune mult accent pe grasimi. Acestea sunt transformate in energie pentru a asigura buna functionare a inimii si creierului. Restul de energie pentru  organism provine din glucide.

Pentru ca dieta ketogenica este saraca in carbohidrati (sursa principala de glucide), organismul ia restul de energie din tesuturile adipoase ale corpului. Astfel organismul este obligat sa apeleze la depozitele proprii de grasimi, ajutand la slabire.

Eu spun ce a functionat la mine si am simtit avantajele pe propria piele:

– Dimineata iau un mic-dejun satios, care sa nu ma faca sa verau sa mananc prea curand. Pe vremea cand bagam “cereale” – ca asa era recomandat – dupa vreo doua ore simteam “foamea in glanda”. Si hop, fuga la colt dupa un covrig-doi. Cerealele sunt bombe energetice care se absorb rapid. Sunt bune pentru cei care care lucreaza pe santier, de ce nu. Sau cu o zi inaintea unui maraton, cand e bine sa ai rezervele de glicogen la zi.

– Am inlocuit covrigelul luat pe fuga de la magazin (de la ora 11) cu o mana de nuci romanesti. In felul acesta a disparut senzatia de foame care apare la o ora dupa ce mananci covrigul

– Seara fac o salata mare si plina de legume proaspete de sezon si cu un dressing aromat in care pun pasta de susan sau ulei ori smantana. In felul acesta simt ca ma satur si nu apare nevoia de a rontai ceva “inainte de culcare”

Asa ca daca ti se pare nepotrivit cu ce erai obisnuit in materie de mancare, vei evita sa citesti cele trei etape:

fiertura

1. Pregatirea creierului

2. Fierberea

3.  Gatirea

1. Prepararea creierului e necesara pentru a elimina impuritatile.
Il pui intr-un bol cu putina apa si scufunzi degetele, incet, in “preparat”. Separi, cu grija, “feliile”. De fapt o sa simti ca se desprind ele singure.
Rolul acestui “masaj pe creier” este sa scoti eventualele bucatele de os.

Se intampla sa ramana, de la transare, tot felul de resturi.
Dupa ce le gasesti si le scoti, pe rand, clatesti un pic creierul, cu miscari lente.
Il scurgi de apa si e gata pregatit pentru etapa a doua. Chiar daca pare sa fie ud sau inca mai vezi vinisoare, e bine: creierul proaspat nu are cum sa fie uscat. Iar daca e proaspat e normal sa se mai apara sange.

2. Fierberea de care pomenea doamna mai cu experienta se face rapid. Intr-o oala pune apa la fiert cu o lingura de sare. Cand incepe sa clocoteasca, redu din intensitate si pune, pe rand sa nu stropesti, bucatile de creier. Lasa un minut sau pana da din nou in clocot. Prin fierbere in apa sarata scapi de sangele care mai era pe acolo. Totodata creierul se intareste un pic si, la prajire, se va pastra intreg. Altfel s-ar fi facut terci.

3. Gatirea presupunea prajirea in tigaie. Stii, de la articolul cu 6 sfaturi pentru peste prajit, ca gatitul in ulei vegetal nu e tocmai cel mai sanatos… Cu doua exceptii: daca uleiul, in stare naturala, este solid. Asa ca, si de data asta, vei folosi ulei (grasime ) de nuca de cocos. Sau de palmier

Incinge tigaia anti-aderenta pe foc mediu. Toarna 2 linguri de grasime (de nuca de cocos sau palmier). Daca prajesti in grasime vegetala solida poti sa te lipsesti de capac: nu fumega si nici nu miroase a ars.
Imediat ce s-a topit grasimea, pune bucatile in tigaie, pe rand.
Presara putina sare (o lingurita rasa) si invarte cu o spatula. Arunca o lingurita de ardei iute (boia sau fulgi uscati). Mai invarte incet de 2-3 ori.
Dupa 3 minute e aproape gata. Ia o mana de susan si presara din abundenta. Mai amesteci de 2-3 ori si opresti.
Daca ai gatit cu tigaia descoperita, mirosul trebuie sa fi starnit o persoana tare curioasa (care poate tocmai ce a deschis ochii).
E micul dejun si este consistent: grasime si acizi grasi bogati in omega 3… Dar cred ca astea-s detalii pe care poti sa le omiti cand spui “Buna dimineata” cu asa ceva:

final

Si fiindca acest articol n-ar fi fost posibil fara macelaria din Aviatiei, le dedic aceasta retetea. Iar joi merg sa o ofer cadou – daca vor sa o publice pe celebrul lor perete, cu poze cu tot, asa vor face.

De la tine vreau un comentariu cu parerea ta despre experienta personala cu dietele. Zi-mi ce ai incercat, care ti s-a potrivit mai bine, ce ai gatit in acest sens.

Te-am pupat,

Maxim