Miel la gratar cu sos din 7 mirodenii – fara fum, fara gust “de oaie” dar extrem de fraged

Marti am ajuns dupa ora 10 acasa. Fusesem, ca invitat, la o intalnire Toastmasters. Oamenii de la Toastmasters fac parte dintr-un club de pe la 1924. In Bucuresti are vreo 40 de membri. Ei se vad in fiecare marti si au un scop foarte eficient: se ajuta unii pe altii sa vorbeasca mai bine. Stiam de Violeta ca merge acolo. Violeta e o tipa tare pasionata de gramatica limbii romane. Pun pariu ca o sa imi dea un comment ca n-am scris ceva bine. Ea povesteste despre cum sa eviti multe greseli de gramatica. www.scriebine.com e site-ul ei.

Eu nu sunt membru, dar am fost foarte bucuros sa aflu ca exista si o parte a serii pentru cei ca mine. Asa ca am incercat si eu un speech pe tema serii: “obiective pentru 2013”.Am inceput cu “eu pentru 2013 nu mi-am pus obiective. M-am decis sa copiez de la altii”  Apoi am continuat in stilul asta. Am facut sala sa rada si m-am incadrat in timpul de 2:15 alocat per invitat. M-am bucurat sa aflu ca pot sa improvizez un discurs si sa il si sustin in fata a 35 de necunoscuti.

Experienta mi s-a parut extrem foarte interesanta si din alte puncte de vedere. Daca vrei sa ratezi sansa de a descoperi lucruri frumoase despre tine evita sa mergi la Toastmasters.
Fiindca au fost mai multi invitati intalnirea s-a lungit pana la ora 10. Iar cand am ajuns acasa numai de gatit nu imi ardea.
Banuiesc ca ti se intampla si tie sa iti vina sa renunti pur si simplu. Cam asa eram si eu. Pana cand mi-am dat seama ca as putea sa fac ceva extrem de repede: carne de miel la gratar.
Cred ca ti se pare un pic ciudat: gratar, in bucatarie, la 11 noaptea.
Imi si inchipui la ce te gandesti:
– mult fum
– miros puternic
– carne ca de cauciuc
– gust specific de oaie
Ai o imaginatie bogata, in cazul asta. Uita-te atent la poza de mai jos. Cu siguranta nu vezi fum.

Nici mie nu mi-a placut in mod deosebit carnea de oaie. Iar carne de miel gustam doar primavara, de Pasti. In restul anului se gaseste in supermarketuri numai “pastrama de berbecut”.
Pentru a gati pastrama trebuie sa tii cont de macar trei chestii:

  1. – e bine sa o marinezi chiar si doua zile – asa devine mai frageda
  2. – inainte sa o gatesti trebuie scoase toate tendoanele si partile tari
  3. – merge foarte bine la gratar in aer liber – scoate un fum infernal

Am pe undeva poza unui gratar de genul asta facut intr-o bucatarie. Nu e distractiv deloc.
Secretul pe care cred ca deja l-ai intuit are de-a face cu alegerea carnii. Ce iti voi spune s-ar putea sa para mai greu de pus in practica. Dar daca te-am facut curios despre cum sa faci carne de miel la gratar care sa iasa:
– frageda
– sa fie gata in 10 minute
– sa nu aibe gust de oaie
Ei bine, o sa imi urmezi metoda cu prima ocazie.   Iti spun cum procedez eu sa ca evit orice neplacere, imediat.

Fusesem de dimineata la un magazin cu specific musulman. Nu stiu foarte multe lucruri despre cum fac ei treaba pe care o fac. Insa stiu ca orice carne as cumpara de la ei, fie ca e miel sau vita, in 45 de minute de stat la cuptor e gata.
Si are o aroma foarte placuta. Am gatit la un moment dat pentru niste prieteni in Brasov. A fost un pic riscant din partea mea. Stiam ca unii nu suporta gustul de carnea de oaie. Le-am zis ca este vita.
Cand au terminat toti de lins degetele m-am simtit dator sa le spun ca a fost miel.
Da! Nici ei nu s-au prins.

Daca vrei sa gatesti carne de miel fara sa simti gustul ala pe care il stiai ca il are, mergi la o macelarie musulmana. N-am incercat din alta parte inca. Dar stiu ca de cele mai multe ori, in viata, imi iese din prima.
Se spune ca au un ritual foarte strict de sacrificare prin care se asigura ca animalul nu sufera si ca este curat dupa aceea.
Eu iti spun doar ca in 10 minute am facut mielul pe tigaia grill.
Stiu ca am zis ca dureaza 45 de minute la cuptor. Chiar pentru asta luasem carnea.
Insa era trecut de 10 si nu mai mancasem de la 2. Sa zica medicul ce o vrea, eu m-am pus pe gatit.
Retetele, cu carnea asta, sunt foarte simplu de facut:

  • feliezi carnea in fasii
  • pui in tigaie si intorci de 2-3 ori
  • pui in farfurie si iti faci de cap

L-am rugat pe macelar, inainte sa plec din magazin, sa imi puna si niste sos de-al lor. Ei spun ca folosesc vreo 7 condimente si ulei. Nu sosul face carnea frageda. Ii da o aroma unica, insa. Din cate mi-am dat eu seama e vorba de sos de rosii, boia, paprika si inca alte trei chestii pe care inca nu le-am depistat.
Feliatul carnii trebuie facut asa:
– bucata de carne o tii cu o mana
– cu un cutit foarte ascutit tai perpendicular pe fibrele muschiului
– grosimea sa nu fie mai mare de jumatate de centimetru

In poza din dreapta, sageata verde arata directia firbelor. Sageata rosie arata, evident, cutitul.

Pune tigaia pe foc mediu si feliile in tigaie pe rand, cu spatiu intre ele. Eu folosesc o tigaie cu fundul ondulat, tip grill, pentru asa ceva. Intoarce la 2-3 minute fiecare bucatica. Daca se arde, e ok. Iese foarte repede la spalare. Grasimea de oaie, chiar si arsa, nu este periculoasa pentru organism. Adica o fi, dar nu atat de periculoasa ca o friptura facuta scrum.

Si, daca tot aveam timp gramada, am facut repede si o salata cu dressing de tahini, mustar si usturoi. Tocmai buna pentru o cina tarzie.

Dupa 10 minute, cand carnea (si salata) sunt gata … fa-ti de cap cu ele.

Scrie-mi, intr-un comment, mai jos, parerea ta si zi-mi si care au fost pataniile tale de pana acum – daca ai avut.

Maxim