Detaliile unei retete simple: cu mult patrunjel se face salata

01Mi-a scris zilele trecute o prietena despre dieta vegana. Stiam ca era interesata de meniurile fara carne asa ca si i-am cerut cateva detalii.

Si cum un detaliu nu vine niciodata singur, m-am trezit cu un mail foarte foarte plin de informatii. Erau atat de multe informatii incat nu trebuia decat sa urmez ce scrie acolo si sa ma apuc imediat de respectivul regim alimentar. Dar tocmai ca erau atat de multe date am zis ca … o sa mai studiez problema.

Citind acel e-mail care mi-am dat seama ca oricine dintre noi, vrand sau nevrand, a incercat, macar o data sa serveasca sau sa gateasca o masa vegana.
Dieta vegana presupune utilizarea in alimentatie a legumelor, fructelor, semintelor si a orice altceva care nu este de origine animala. Cu alte cuvinte, sa tii post in toata regula.
Suna mai romaneste, asa-i? Sa nu mai spun ca exista si raw-vegan, in care, pe langa faptul ca tii post, alimentele nu se prepara termic. Adica sunt mai toate crude. Dar despre subiectul acesta, cu alta ocazie.

Ce mi-am amintit eu este o intamplare de-a mea intr-un restaurant libanez. Era prima oara cand vizitam un astfel de restaurant.

Din meniul lor, sincer, as fi vrut sa incerc toate specialitatile – erau atatea cuvinte noi interesante: tabouleh, sambusek, fatoush, hummous, kibbeh..

Asa ca am comandat cat mai multe. Printre lucrurile comandate am fost surprins sa primesc o mare salata de patrunjel. Nu stiam ca “tabouleh” chiar asta este: o salata de patrunjel – dar cu foarte foarte mult patrunjel. Socul a fost destul de mare.

Primul gand a fost: “Oare o sa pot manca asa ceva?”. Dupa care mi-am revenit si mi-am zis: “pai asa ceva pot sa fac si eu. ” Asa ca am servit linistit acel tabouleh

Gustul este deosebit, intr-adevar. Pana atunci eram obisnuit sa pun patrunjel pe final, in mancarurile gatite, ca sa le dau aroma. Sa mananc cateva legaturi bune de patrunjel, cu sos de rodii, masline si ce mai era pe acolo, inca nu incercasem

Dar, pana la urma, asa e mai mereu cand vine vorba sa iti faci un obicei nou: intai te miri, incerci sa zici nu, dupa care – de curiozitate – vezi despre ce e vorba si, incet-incet, devine normal.

Dupa intamplarea cu tabouleh au mai trecut cativa ani pana am facut salata, asa cum mi-am pus atunci in gand. Abia recent am incercat si mai mult din motive de.. sanatate. Trecusem printr-o raceala zdravana si doctorul de familie mi-a recomandat o cura pentru cresterea imunitatii. Pe langa vitamina C si portocale – de care stiam ca au rol in sustinerea sistemului imunitar – mi-a sugerat sa mananc mai des ardei, patrunjel si kiwi.

Cum nu toate pot sa incapa in aceeasi oala si sa aibe gust placut, astazi o sa scriu doar02 despre o salata cu primele doua.

Pentru o supradoza de vitamina C ai nevoie de urmatoarele

– doua legaturi mari de patrunjel verde

– o mana de masline kalamata

– un ardei rosu mare, un morcov mediu

– sucul de la jumatate de lamaie

– jumatate de lingurita de: sare si  chimion (optional)

– ulei de masline

Fiindca sunt putine lucuri de pregatit, e foarte simplu de “gatit”:

Taie marunt frunzele de patrunjel. Daca esti obisnuit sa il toci in 2-3 sensuri, ca pentru ciorba, aici e suficient sa il tai o singura data. Coditele pastreaza-le pentru alta data. Sunt bune pentru aromat tocane sau ciorbe, fara sa mai ai parte de senzatia de “verdeata printre dinti” – pe care unii o detesta.

Morcovul il razi pe razatoarea mica iar ardeiul il tai feliute subtiri si scurte (cat jumate din degetul mijlociu). In felul asta sunt mai usor de manuit cand vine randul servitului.

03

Versi toate ingredientele intr-un bol si le amesteci. Eu folosesc doua furculite la amestec –  am observat ca in felul asta imi iese mai bine.

Cat e rece afara si alte legume nu se gasesc prin piata – cu exceptia celor de import – imi  antrenez gusturile cu ceva mai diferit.

Tu ce salate cu ingrediente neobisnuite ai incercat?

Scrie-mi intr-un comentariu, mai jos, ce alte salate ti-ar placea sa incercam.

Te salut,

Maxim

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/poftavin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273