Reteta de sezon daca ai ce iti trebuie

noiGasesc, intr-o vizita la supermarket, “cartofi noi” – sac de 5 kilograme. Asta era acum vreo luna. Am fost un pic mirat, abia era inceput de iunie.

Cand eram ceva mai mic si mergeam cu bunica la scos cartofii tin minte ca se intampla undeva in preajma zilei mele de nastere. Adica prin august.

M-am gandit ca s-au mai schimbat lucrurile, dar cartofii tot cartofi sunt 🙂
Mai ales astia noi, care sunt chiar misto.

Asa ca reteta de astazi este una de sezon: cartofi noi prajiti. Am scris de sezon tocmai pentru ca nu gasesti mereu cartofi noi. Si subliniez, din nou, noi, pentru ca sunt diferiti:

In primul rand au coaja subtire si nu este nevoie sa ii cureti ca pe cei “vechi”
Au un gust diferit fata de cartofii “maturi” – fiindca sunt culesi timpuriu iar toate zemurile gustoase din ei n-au pucat sa se transforme.
Si fiindca au un gust diferit, aroma lor iese si mai in evidenta cu doar cateva “ierburi”.

Ai nevoie de jumatate de ora, o tigaie mare, un kilogram de cartofi noi mici, 2-3 cepe uscate, 2 fire de usturoi verde si sare.

Pe scurt se vor intampla urmatoarele:

  • speli cartofii si ii imparti in jumatati sau sferturi
  • prajesti cartofii la foc mediu in uleiul preferat
  • torni ceapa si usturoiul verde intr-o anumita ordine.

Eu spal cartofii noi fara sa ii curat de coaja. Ca ii fac un pic mai fragezi ii iau pe fiecare in parte si ii frec cu partea aspra a unui burete de bucatarie.Dupa care ii clatesc la gramada ca sa indepartez mudraria si ii torn intr-un vas.Aici e partea care imi place cel mai mult: toarna niste sare peste cartofi, pune capac la oala si agit-o energic.
In felul asta are loc un fel de “preparare” a lor inaintea gatitului in sine. Dupa care, in functie de marime, ii tai pe din doua sau in patru. NU ii curata de coaja.

Iar acum care in tigaie cu ei. Prajitul in sine nu e complicat pana la urma: ai nevoie de un deget de ulei, pus pe foc mediu si cam.. 30 de minute timp de relaxare. Poti bea o bere sau sa faci o salata ca sa mearga “pe langa”. Undeva spre final, cam cu 10 minute inainte pui ceapa si inca ceva

Ceapa sa fie taiata solzisori. Focul fiind mediu, ceapa va prinde un gust dulceag. Dupa ce scapi de ceapa, toaca frunzele de la usturoi, marunt marunt. Gusti un cartof si, daca nu esti convins, ceri opinia asistentului (sau asistentei). In caz ca votul e favorabil, torni usturoiul maruntit, amesteci cu grija, pui capacul la loc si stingi focul.

Terminati impreuna salata si, cu lejeritate de vara, impartiti in farfurii, gateala de sezon. Dintr-un kilogram ies macar 6 portii 🙂

Inca ceva: prajitul cartofilor noi sa fie in tigaia cu capacul pus iar cand ii intorci – ca trebuie sa ii intorci din cand in cand, intoarce-i cu o lingura de lemn. Altfel se strica frumusete de poza:cartofi

Pofta buna si .. te invit sa imi spui o parere despre ce alte retete de sezon crezi ca s-ar potrivi sa gatim cu pofta.

Cu drag,

Maxim


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/poftavin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273