Sofranul e de fapt galben, iar puiul se face in 90 de minute

Acu doi ani, cand plecam din Maroc, am zis ca trebuie sa iau niste condimente “de la ei de-acasa”. Asa ca am lasat pe ultima zi.
Era ultima seara si ne faceam gramajele ca sa nu depasim bagajul de cala. Daca era dupa mine luam cate 200 de grame din fiecare condiment. Insa am zis sa imi iau ce nu gasesc acasa. Asa ca am inceput sa aleg condimentele dupa gust. Luam din sac un fir de praf sau il rugam pe vanzator sa ma ajute, acolo unde nu ajungeam cu mana.
Pana la urma ne-am inteles, chiar daca nu vorbeam aceeasi limba. Treaba era cam in felul asta:
Eu – ii arat un morman de praf galben. Fac semn cu mainile de tipul “ce e aia”. IMG_4981
Que c’est ca” incerc in franceza.
Cumin, cumin” raspunde el
Il gust, il miros si parca nu gaseam nimic diferit fata de chimion (cumin). In Maroc miroase peste tot a chimion. Ei folosesc sare si chimion cum folosim noi sare si piper.
Sa revin cu alesul prafului galben.
Saffran, saffran” a continuat barbosul.

Stiam ca sofranul este extrem de scump si arata ca pinii de brad, numai ca rosii. In niciun caz nu e pudra.
<<O fi vreun praf obtinut din sofran. Bun si ala>> m-am gandit. Asa ca am luat o punga de “cumin”.
Cand m-au vazut prietenii cu 5 pungi de chestii colorate au zis ca vor si ei. Nu mai spun cate bagaje am mai lasat acolo (geluri de dus, sapunuri) ca sa nu depasim limita de kilograme si ca sa incapa “condimentele de la mama lor”

Cand am adus cadourile in Romania, la ala galben asa le-am zis: “e curcumina, contine extras de sofran”.
Intre timp am gasit si pe la noi magazine cu condimente mai speciale, in vrac. Le gasesti prin pietele foarte mari (Obor, Crangasi). Le poti gasi si ambalate, prin magazine tip plafar.
Oricum le-ai lua, ia cate iei, dar nu le tine in pungile cu care au venit.
Eu folosesc niste “organizatoare” de condimente foarte eficiente.
IMG_4964M-au ajutat mult, pentru ca in ele tin condimentele preferate si astfel:
– am scapat de debandada cu plicurile din sertare
– stiu, privind la ele, care ce contine – sunt transparente
– vad, din timp, cand se apropie de final si le reumplu
Hai sa termin si povsetea lui “cumin”. Abia recent am aflat ca praful ala galben este o alternativa la sofran. Mai este numit sofran de India. Deci exista si sofran galben.
In engleza i se spune turmeric, este galben-intens, iar la mine in “organizer” are litera “S” scrisa pe capac si astazi. De la sofran, evident ­čÖé

Mai mult decat aroma lui mie imi place culoarea. E suficient cat prinzi intre degete sa colorezi o ciorba sau o tocana.
In industria alimentara este catalogat drept “Natural Yellow 3” sau C.I. 75300. Calugarii budisti il folosesc ca sa dea culoare robelor.

Eu l-am folosit ultima oara ieri la un “pui la cuptor cu multe condimente”
De ce ai nevoie (6 portii):
– o caserola (1kg) de pulpe de pui dezosate
– 3 morcovi mari
– o gutuie
– 3 cepe potrivite
– un dovlecel mic
– 1/2 ardei rosu
– doua bete de telina
– menta, turmeric, pudra de ghibir, sare, piper, scortisoara- cate jumatate de lingurita

Un tagine mai lipsea ca sa iasa exact ca la ei.tagine1

Dupa cum ti-am zis, fiecare suta de grame a contat.

Pentru un vas de lut ca cel din dreapta cred ca s-ar fi gasit loc mai greu.

In afara de acest vas, o reteta cu specific marocan trebuie sa respecte urmatoarele trei reguli:

  1. Gatitul se face la foc incet
  2. Ingredientele sa fie neprocesate
  3. Foloseste cat mai multe condimente

1. Gatirea la foc incet nu e vreun mare secret. Este ceva pe care l-am vazut si la noi. In Maroc este un fel de religie. Tin minte ca pentru un tagine cu legume si peste m-au programat pentru a doua zi si au cerut o suma de bani avans. Explicatia lor: se face in doua ore.
Mi s-a parut un pic ciudat. Pestele la cuptor la mine e gata in cel mult 45 de minute…

2. Legume, fructe, orice ai pune in ce vrei sa faci, pune-le proaspete sau uscate. Chiar daca e iarna, poti gasi lucruri faine care sa nu coste cu doua cifre kilogramul. In specificul marocan vei gasi: cartofi, ceapa, usturoi, patrunjel, morcovi, gutui, ardei, prune, patrunjel. Ok, mai au si fructe de cactus sau rodii. Dar nu-s chiar de pus in tagine. Nimic din ce n-ai gasi luni seara dupa ora 9 intr-un magazin mai maricel, cum ar fi Carrefour Market sau Mega-Image.
Fiindca luasem mai demult telina frunze, am folosit si doua “bastoane” in reteta.

3. Marocanii se lauda mult cu condimentele lor. Nu e un secret ca cel mai bun vanzator de condimente este cel care are cea mai apreciat mix. El si tatal si bunicul lui stiu reteta.

Iata ce poti gasi in pietele lor:menta, turmeric, chimion, ghibir, piper, scortisoara…
Sunt mult mai multe. Eu numai asa ceva am folosit aseara.

zambestiRitualul gatitului este floare la ureche:
– tai “legumele” pe rand
– asezi straturi-straturi ingredientele
-presari ulei si condimente amestecate
– lasi 90 de minute in cuptor la foc incet

Zambesti

Taie legumele pe rand cu un cutit bine ascutit. Taie morcovii in felii inegale, cat degetul mare. Cepele le faci rondele. Gutuia, la fel: bucati inegale si mari cat sa poti baga in gura. Dovlecelul fa-l bastonase, iar telina felii-felii, groase cat degetul mic. Jumatatea de ardei rosu o faci  felii subtiri.IMG_4979

La inceput asezi ceapa ( 2 din 3). Pune straturi alternative de pui si morcovi. Deasupra tuturor pune dovlecelul bastonase, gutuia felii subtiri, telina taiata rondele, ardeii si restul de ceapa.

IMG_4987

Amesteca condimentele┬áintr-un bol, punandu-le pe rand. Atentie! La fiecare “scufundare” in bolul de mirodenii, sterge lingurita.
Toarna o lingura de apa si amesteca incet, pana se uda toate. Nu te speria de culoare, se poate mai rau ­čÖé Adauga inca jumatate de cana de apa.
Toarna putin ulei peste compozitia din vasul pe l-ai tot umplut pana acum

Toarna si bolul de condimente dizolvate in apa

Pune capac si du minunatia la cuptor. Lasa pe foc incet vreo 90 de minute. In timpul asta mergi si vezi un film.

IMG_4989Colegelor curioase zi-le reteta – atat cat ai retinut pana acum. Daca or sa revina cu comentarii:
Mie nu mi-a iesit ca la tinee de bine. A avut incredere in tine si a incercat. Nu-ti zic ca te place, dar e semn bun
Mie nu o sa imi iasa, nu am timp, e prea complicattot e de bine. Discutia poate continua.

 

Ai ocazia sa ii spui, in gluma: “Eram sigur. Femeile nu stiu sa gateasca”

Scrie-mi acum parera ta despre aceasta reteta, intr-un comentariu, mai jos.

Multumesc,

Maxim