Tigaie pentru trei. Pui, ardei si ananas, sos de soia si o reteta pe care ar face-o si chinezii

euLa un workshop pe teme de antreprenoriat am intrat in vorba cu Carmina. Carmina are o pasiune – este dependenta de calatoriile cu zambet 🙂 Si cum orice discutie, din experienta mea, are succes cand burtile sunt pline, am zis sa ne vedem, intr-o seara, la ea. Carmina e un fel de "om al listelor" si, pana nu m-a descusut ce gatim, nu s-a lasat. Voia sa stie lista de ingrediente inca de lunea trecuta, ora la care sa ne vedem, tot tacamul. Mai era o saptamana pana la seara respectiva si nici prin cap nu-mi trecusera ca va fi nevoie de atatea detalii. Dar mi-am dat seama ca, pana la urma, toata intalnirea nu are cu nimic in plus sau in minus fata un eveniment de tip "Martea cu scortisoara". Asa ca i-am zis ce sa ia, iar restul am adus eu. Deci aveam o seara cu doi bucatari si un fotograf.  Ca tot pomenisem de lista de "bucate". Pentru 4 persoane a fost nevoie de:legume peste – 4 ardei (2 verzi, 2 rosii) – 4 morcovi medii – un ardei iute – o ceapa mare – jumatate de castravete "Fabio" – sos de soia, paprika sau fulgi de chilli, piper – doi piepti de pui dezosati. Noi am fost trei in seara aia, asa ca portia in plus a prins bine. Undeva in lista de mai sus au aparut si niste rondele de ananas. Daca nu ai, poti sa dai o fuga pana la orice non-stop, e vore 4 lei conserva. Daca raman, o sa prinda bine la vreun tort sau o salata de fructe. In felul asta te motivezi sa incerci ceva nou. Si cum lucrurile intamplatoare se numesc asa tocmai pentru ca se intampla, am gasit prin dulapuri o ditai tigaia pentru toata reteta. Pentru a gati in stil chinezesc ai nevoie de wok. Wok-ul este o tigaie inalta, speciala, facuta expres pentru gatitul la foc mare. ananas Stilul chinezesc de prajit la tigaie, numit "stir-fry" in engleza, se bazeaza pe niste proprietati ale wok-ului. Acest tip de tigaie este construita in asa fel incat sa permita patrunderea caldurii in mod eficient nu numai pe fundul ei cat si in pereti. La construirea ei se toarna straturi consecutive de materiale (de la 4 pana la 6) pentru a asigura o difuzare cat mai egala. Nu garantez ca ce aveam in mana este wok, dar era o tigaie inalta si asta era un lucru bun: au incaput toate chestiile din lista. Asa ca aparatura de care ai nevoie pentru chinezarie consta din: – o tigaie inalta, wok, de preferat – un bol mare si alte 2-3 mai mici – spatula de lemn, spumiera si ulei de masline Pentru ca am pomenit de gatitul "rapid", iti spun de pe acum ca toate operatiunile cunu dureaza mai mult de 10-15 minute. Pregatirea ingredientelor, mai ales in doi, cam tot atata. Prin urmare voi trece rapid prin etape. Incep cu cifra zero, si vezi mai incolo de ce: 0. Pieptul de pui fa-l bucatele ceva mai mari decat degetul mare. Si ca forma si ca grosime. Intr-un bol toarna piper, paprika (boia iute) si fulgi de chilli, 2-3 linguri de sos de soia. Amesteca pana seamana a sos. Pune bucatile de pui si lasa-le la imbibat. Mai amesteca-le sa se imbibe toate. Daca ramane loc in bol, toarna zeama de la compotul de ananas, pana se acopera. Daca tot ai desfacut conserva de anananas, pune deoparte 2-3 rondele sau 2-3 linguri, daca e ananas maruntit. 1. Taie morcovii si ardeii in feliute subtiri si lungi. "Betisoare" le spun eu. Te rog, nu le ameardeisteca. Te ajuta mult daca pui fiecare "leguma" intr-un bol separat. Fiecare are un anumit grad de "crocantime". Adica se prajesc la viteze diferite. 2. Ceapa o tai in doua si apoi o tai rondele. 3. Castravetele il faci la fel, feliute lungi si subtiri Ceapa si castravetele poti sa le pui in acelasi bol. Au o consistenta asemanatoare si le vei pune la sfarsit. 4. Pune tigaia pe foc mare si toarna ulei. Daca spun 4-5 linguri nu te apuca sa torni in lingura si apoi in tigaie. De fapt poti sa faci si asta. Asa m-am obisnuit si eu cu cantitatile. Daca iti zic 'lasa uleiul sa faca "gal-gal-gal" de 3 ori' e la fel de bine. 5. Dupa un minut deja uleiul este fierbinte. Pune morcovii si amesteca-i.morcovi Inca ceva: fiindca a inceput deja gatitul si eu am ajuns printre ultimii, ne cam era foame. Asa ca ne-am mai impartit din sarcini. In timp ce insiram etapele 1-7 puiul a fost gata. Etapa cu puiul in mod normal incepe la pasul 0. La noi s-a facut pe parcurs. 6. Dupa inca un minut, in care amesteci morcovii, pui ardeii. Amesteci in continuare un minut 7. Varsa si bolul cu ceapa si castraveti dupa inca un minut-doua. Pentru ca deja legumele au absorbit uleiul, toarna un pic din zeama in care sta puiul. Mai amesteci un pic toata compozitia – 1-2 minute – si scoti legumele intr-un bol mare. 8. Lasa tigaia pe foc si pune, rand pe rand, bucatile de pui. Nu le varsa cu totul. Tigaia este incinsa si risti sa te trezesti cu stropi fierbinti de sos pe te miri unde. Versi zeama care ramane dupa ce toate bucatile deja au inceput sa isi schimbe din culoare. E mai sigur. Pieptul de pui, fiindca este fraged, o sa fie gata in 3 minute. Daca nu esti sigur, testeaza o bucata de carne. Fa oficiul asta si pentru invitati. Abia asteapta sa se simta implicati/implicate. Cand toata lumea da OK-ul despre pui, treaba e gata. Varsa legumele inapoi in tigaie si amesteca-le cu puiul inca un minut. Stinge aragazul. Ce mai lipseste? Ardeiul e verde, ai si ardei rosu, puiul e deschis la culoare, morcovii sunt portocalii. Galben ar mai fi mers. Presara o lingurita de curcuma (asa-zis-ul sofran). Da culoare sosului si bucatelelor de pui. Cu o spumiera sau ceva la fel de mare, dar care iti este mai la indemana, fa prezentarile si umple farfuriile pofticiosilor. Cat eu am stat cu spatula in legume Marina a notat planul, Carmina s-a minunat ca deja e gata incat a uitat sa mai faca poze. In tot acest timp am mai povestit din intamplarile fiecaruia, ne-au venit idei despre tabara, ne-am spus bancuri, am mai baut un pahar de vin. farfurii Eu unul iti urez spor si te poftesc sa imi lasi un comentariu cu parerea ta despre aceasta povestioara. Pentru ca, nu-i asa, pofta vine gatind. Numai bine, Maxim


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/poftavin/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273